Skip to content
Made in Norway

Vi ønsker det norske opphavsmerket velkommen!

Nå lanseres et felles, beskyttet opphavsmerke for produkter og løsninger med opphav i Norge. Merket skal øke vår konkurransekraft i det internasjonale markedet.
Red, white and blue Made in Norway label against a blue background

Hvem står bak opphavsmerket?

I 2022, som en del av reformen «Hele Norge eksporterer», tok Regjeringen initiativ til et nasjonalt merkevareprogram, for å øke den internasjonale konkurransekraften til norsk næringsliv. Som en del av satsingen lanseres en ordning for opphavsmerking der norskproduserte produkter og løsninger får et synlig kjennetegn for opphav, bærekraft og ansvarlighet i form av det nye merket.

Hvorfor skal du bruke opphavsmerket?

Man placing a stamp on a wooden plank

Et godkjenningsstempel

Produkter og løsninger som skal bære opphavsmerket må oppfylle en rekke kriterier, og godkjennes før merket kan tas i bruk.
Man in winter clothes with frozen beard and eyelashes

Den norske fordelen

Dra nytte av de mange positive assosiasjonene verden har til Norge som opprinnelsesland.
Woman in industrial enviroment

Skill deg ut

En påminnelse om opprinnelsen til produktet eller løsningen din, kan ha en differensierende effekt på merkevaren din – og øke konkurranseevnen.
Woman with headphones at a drawing table
Smooth wooden tabletop
Person using a transparent touch screen
White wavy glossy object

Hvem er opphavsmerket for?

For produkter og løsninger med opphav i Norge

For produkter og løsninger som bidrar til en bærekraftig fremtid

For bedrifter som tar samfunnsansvar på alvor

Opphav og internasjonal merkevarebygging

Slide 1 of 5
 • Hele merkevarestrategien vår med Seafood from Norway er basert på vår norske opprinnelse som et konkurransefortrinn, og vi bygger den rundt tre pilarer: natur, mennesker og bærekraft. Vi bruker Norge og vårt kalde klare hav i vår markedsføring av norsk sjømat, for hvor vi kommer fra betyr noe, eller ‘origin matters’, som vi sier.

  Camilla Beck

  Markedsdirektør, Norges sjømatråd

 • Vi bruker vårt norske opphav i vår kommunikasjon. Både gjennom å formidle at vi jobber med norske designere, og gjennom fortellingen om at vi kommer fra det «harde nord». Vi bruker aktivt at vi har mye snø og mye vær i vår kommunikasjon for å snakke om kvaliteten og funksjonaliteten til produktet.

  Sonja Djønne

  Gründer, Heymat

 • Det er viktig å forstå hvordan markedene tenker om Norge ... Hva er det med norsk opphav som kan styrke merkevaren? Det kan være kvalitet, funksjonalitet og bærekraft. Det er viktig å avklare hvilken rolle opphavet skal ha og å jobbe aktivt i forhold til det.

  Magne Supphellen

  Professor, Norges Handelshøyskole

 • I Hydro bruker vi vår norske opprinnelse som en del av vår merkevarestrategi, men jeg tror både vi og andre norske selskaper kan bli flinkere til å utnytte potensialet her. Det handler om å synliggjøre verdiene som ligger i den norske arven ... Et bærekraftig næringsliv er et av våre største salgsargumenter internasjonalt.

  Hilde Kallevig

  Head of Group Brand and Marketing, Hydro

 • I Equinor er vi veldig stolte av vår norske opprinnelse. Da vi ga nytt navn til selskapet var det viktig å innlemme det norske – nor – som en del av merkevaren og navnet vårt ... Den norske opprinnelsen vekker positive assosiasjoner i våre markeder, og det har mye å gjøre med det faktum at vi er et land som folk stoler på.

  Henrik Øinæs Habberstad

  Head of Brand and Creative, Equinor

FAQ

Er du en pioner? Vær en av de første som tar i bruk det norske opphavsmerket!

Meld din interesse her, så tar vi kontakt.

Registrer din interesse

Vi gjør oppmerksom på at merkeordningen er under utprøving gjennom et pilotprosjekt.

Red, white and blue Made in Norway label against a blue background